Deel:

Fries Kamerorkest - serie concerten onder de titel “treuren en troosten” - Heerenveen - 21 oktober 2017 - 20:00 uur

© Jelle Zijlstra Harlingen

In oktober 2017 geeft het Fries Kamerorkest een serie concerten onder de titel “treuren en troosten” Aanleiding voor deze concertserie vormt het feit dat het orkest via haar netwerk kennis kreeg van het bestaan van de pas gecomponeerde symphonie “MH17” van de Groningse componist Renilde Duif.

Duif schreef de compositie omdat ze getroffen was door het brute geweld van de aanslag op het lijnvliegtuig MH17 en, in contrast daarmee, de enorme waardigheid waarmee in Nederland de stoffelijke resten werden gerepatrieerd. Het is ‘verhalende muziek’ geworden. Het Fries Kamerorkest heeft de eer de (wereld)première van dit werk te mogen uitvoeren. Klassieke muziek of kunstmuziek is vaak lang geleden geschreven en heeft de tand des tijds doorstaan. Het Fries Kamerorkest vindt het belangrijk dat ook hedendaags symfonisch werk uitgevoerd wordt. Duif en het orkest willen het publiek verassen met een volstrekt nieuw werk met tot nu toe ongehoorde klanken.

De symfonie omvat vier delen, in klassieke vormgeving en duurt krap een half uur. Omdat het thema en de muziek van Duif vraagt om een aangepast omlijsting is het programma ‘Treuren en troosten’ bedacht. Een aangepast programma dat zich uitstekend leent om, behalve te genieten van prachtige muziek, ook te gedenken. De gedachten kunnen uitgaan naar de slachtoffers van de aanslag, maar natuurlijk evenzeer naar persoonlijke dierbaren die ons zijn ontvallen. De concerten zijn gepland in de periode voorafgaand aan Allerzielen. De muziek probeert te troosten en te verzoenen. Tussen de muziek zal ritueelbegeleider Greta Lugtmeier verbindende teksten en gedichten voorlezen. Zij zal de concerten ook presenteren.

Het Fries Kamerorkest
Het Fries Kamer Orkest treedt overal in de provincie Friesland op met aansprekende programma’s voor een breed publiek. Regelmatig krijgt een jonge solist de mogelijkheid om met het orkest op te treden. In dit concert is dat de celliste Wytske Holtrop.
Het Fries Kamer Orkest is in 1962 opgericht door Jan Masséus, destijds als orkest van de Leeuwarder Muziekschool. In de meer dan 50 jaar van zijn bestaan heeft het orkest een breed symfonisch repertoire opgebouwd. De gespeelde muziek beslaat een tijdvak van de Weense Klassieken tot eigentijds repertoire: Van Mozart en Haydn tot en met de speciale opdrachtcompositie van de friese componist en dirigent Tjalling Wijnstra ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum in 2012.
Het orkest verzorgt minimaal twee concertseries per jaar, maar verleent ook medewerking aan bijzondere festivals en gelegenheidsconcerten of aan uitvoeringen voor koor en orkest. Binnen het orkest zijn ensembles voor kamermuziek actief, die op vele kleine podia acte-de-présence geven. Het orkest bestaat uit ca. 40 spelende leden en staat sinds 2016 onder leiding van dirigent Ronald Slager uit Heerenveen. “Treuren en troosten” is als gezegd een ingetogen programma . Uitvoering van een muziekstuk dat zo’n overweldigend en delicaat onderwerp als inspiratiebron heeft vraagt om waardigheid en rust. En toch gaat het ook gewoon om een prachtig muziekprogramma. In Bruchs Kol Nidrei (‘alle geloften’) draait het om twee Hebreeuwse melodieën die door Bruch van variaties zijn voorzien. In het eerste deel staat het Kol Nidrei gebed centraal dat gereciteerd wordt bij de avonddienst op Yom Kippur.
Van de Zwitse-Amerikaanse componist Ernest Bloch zijn twee korte stukken geprogrammeerd: In Memoriam en Prayer for cello and orchestra. Beethoven vraagt aandacht voor de tragiek in zijn ‘Marche Funèbre’. Het concert wordt besloten met het andante uit de vierde symfonie van Schubert, de ‘Tragische’. Al met al melodieuze en zeer toegankelijke muziek voor een breed publiek en appellerend aan het thema ‘troost’.

Wytske Holtrop (1994)
De cello neemt een belangrijke rol in tijdens het concert. De jonge talentvolle celliste Wytske Holtrop zal het solistische deel in Kol Nidrei en Prayer van Ernst Bloch voor haar rekening nemen. Wytske speelt cello sinds haar zesde jaar en studeerde in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Haar bachelor behaalde zij in 2016 cum laude aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Vanaf september 2016 studeert zij aan het Haute École de Musique in Genève bij François Guye. Masterclasses volgde Wytske bij o.a. Natalia Gutman, Gary Hoffman, Michel Strauss, Pieter Wispelwey, Gavriel Lipkind en Richard Aaron. Ze was aanvoerder van de celli van het JeugdOrkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. In de winter 2014 en 2015 speelde zij in het Nationaal Jeugd Orkest, in 2015 als plaatsvervangend aanvoerder.

In 2016 deed zij de orkestacademie bij het Nationaal Orkest van België. Wytske speelde meerdere malen als soliste bij het Frysk Jeugd Orkest. Kamermuziek is een grote passie van haar. Ze speelde in het strijkkwartet Farfalle en vormt sinds 2016 een cello-piano duo met de Italiaanse pianist Edoarto Brotto. Wytske was meerdere malen prijswinnaar bij Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Met het strijkkwartet Farfalle was zij in 2011 winnaar van het kamermuziek-concours tijdens het International Youth Festival in Aberdeen, Schotland en in 2012 won het strijkkwartet Farfalle de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours in Enschede. Ook won ze in 2012 de Prix du Musée Bonnat tijdens de Masterclasses van de Académie Ravel in Saint Jean de Luz. In september 2016 ontving Wytske Holtrop de Herbert Duintjer Beurs. Een stemmige sfeer, gedichten en prachtige muziek vormen het geheel voor een unieke ervaring die behalve schoonheid ook actualiteit en menselijkheid verbind door middel van kunst en cultuur.

Details van dit evenement

Evenement: ca 2 uur | Kosten: volwassenen 17,50 CJP/student 10,00 voorverkoop tot 17 oktober via info@frieskam
Locatie: Rooms Katholieke Kerk | Crackstraat 13 | 8441 ES Heerenveen
Organisatie: Fries Kamerorkest | 058-2890156 | info@frieskamerorkest.nl | Website

ToeristenkaartFryslân

Hieronder ziet u de ToeristenkaartFryslân. Deze kaart zoomt automatisch in op de plaats waar bovenstaand evenement plaatsvindt. ToeristenkaartFryslân biedt u aanvullende cultuurhistorische informatie over de betreffende plaats en de omgeving. Wilt u de ToeristenkaartFryslân in uw eigen website opnemen neem dan contact op met DeeEnAa via info@deeenaa.nl.